Windows 11

Windows 11 gépigény – Kell új számítógépet vennem?

A Microsoft Insider program keretében Windows 11 néven nemrég kiadott új operációs rendszer hardver követelményeiről sok a találgatás a közösségi médiákban. Ennek megértésében szeretnék segítséget nyújtani. Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy a jelenleg kiadott verzió nem a végleges változat, maga a verzió is és a hardver követelmény is változni fog valamelyest.

A Windows 11 új funkcióira nem szeretnék kitérni, erről már sok anyag fellelhető a gyártó honlapján és több bemutató is a közösségi oldalakon.

A Microsoft az új rendszer fejlesztésekor láthatóan elindult az Apple koncepciója felé. Ez nem csak a Windows 11 felhasználói felületén érzékelhető, hanem a kompatibilis hardverek listájának szűkítésével is elindultak egy zártabb rendszer felé. A fejlesztők az új generációs hardverek támogatásának leszűkítésével szeretnének magasabb rendszer stabilitást és optimálisabb működést biztosítani az új operációs rendszernek. Így sajnos az általuk elavultnak számító hardvereket egyáltalán nem fogja támogatni a rendszer. Sajnos ez nem feltétlenül egyezik azzal, hogy a felhasználók mit tartanak elavultnak, és mit nem. Nézzük a részleteket:


Processzor:

A jelenlegi legnagyobb szűkítést a támogatott processzorok jelentik. Az alábbi hivatkozásokon elérhető processzorokkal fog jelen állásban kizárólag működni a Windows 11.
Ez a lista jelenleg nem végleges, viszont jelentős változás nem várható. Mindenesetre az sokat elárul, hogy az Intel processzorok terén a 8. generációs processzoroktól indul a támogatás.
Processzor erőforrás tekintetében egyébként nem tér el jelentősen a korábbi Windows 10 erőforrás igényétől. Legalább 1 GHz-es vagy gyorsabb, illetve legalább 2 magos processzor szükséges a minimális erőforrások biztosításához.

AMD: https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/minimum/supported/windows-11-supported-amd-processors

INTEL: https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/minimum/supported/windows-11-supported-intel-processors

Milyen processzorom van?
WIN+R =>> msinfo32 futtatása után átfogó rendszer információt kapunk, amely tartalmazza a processzor típusát is.
Ezt tudjuk összehasonlítani a fenti támogatott processzorok listájával.


Memória:

A szükséges minimális memória a Windows 10 által kért 2GB-ról 4GB-ra emelkedett.


Tárterület:

Némileg megnövekedett az operációs rendszer számára szükséges HDD/SSD tárterület, ami jelenleg 64GB. Ezt a tapasztalatok szerint viszont nem tölti ki teljesen. Viszont a későbbi frissítések során kalkulálnunk kell további tárterület foglalással.


Rendszer firmware:

UEFI és biztonságos rendszer indítás (secure boot) beállítás szükséges. Ezek a lehetőségek rég óra rendelkezésre állnak már 10 éves számítógépek esetén is. A beállításokat a számítógép BIOS-ában lehet eszközölni, illetve ellenőrizni meglétüket.

Fontos tudni, hogy a beállítások módosítását követően az éppen aktuálisan telepített operációs rendszerünk jó eséllyel nem fog elindulni.

Ebből kifolyólag a „legacy” módban és secure boot használatát mellőzően telepített Windows 10 operációs rendszer frissítése Windows 11-re felvet további problémákat.

A rendszer BIOS ellenőrzése a gép számítógép indulása után közvetlen „DEL” vagy „F2” billentyűkkel indítható. Ez rendszer típustól függően eltérő lehet.


TPM:

A Windows 11 működéséhez szükséges Platformmegbízhatósági modul (Trusted Platform Module) 2.0 megléte az alaplapi chipkészleten. A TPM 2.0 sem újkeletű dolog, 2014 októberében jelent meg az alaplapi lapkakészleteken.

A TMP használatát szintén a rendszer BIOS-ban tudjuk ki- és bekapcsolni.

A működését az alábbiakban tudjuk ellenőrizni:

WIN+R =>> tpm.msc futtatása után a „status” részen a „The TPM is ready for use” (A TPM használatra kész) üzenet jelenik meg, akkor a TPM bekapcsolásra került a BIOS-ban.


Videó kártya:

A Windows 11 rendszerkövetelményei között szerepel a DirectX 12 kompatibilis videókártya megléte is. A DirectX 12 a Windows 10-el jelent meg operációs rendszer szinten, így a Windows 7 rendszert használók nem fogják tudni ellenőrizni a kompatibilitást a diagnosztikai szoftverben.

A videókártya DX12 kompatibilitását a kártya gyártójának honlapján ellenőrizhetjük.

Windows 10 felhasználók esetén:
WIN+R =>> dxdiag futtatása után a „System” (Rendszer) fülön ellenőrizhető a DirectX verzió, és a „Display” (megjelenítő) fülön a WDDM (Windows Display Driver Model) 2.0 megléte.


Kijelző:

A gépigény utolsó tagja a kijelző, ami minimálisan a 9″ méretnek és a HD 720p (1360*720 képpont) felbontásnak kell megfelelnie. Az asztali monitorok és notebookok kijelzői már több, mint 10 éve megfelelnek ennek a feltételnek.

Az aktuális képernyő felbontásunk szintén ellenőrizhető a DirectX diagnosztikai felületén:
WIN+R =>> dxdiag futtatása után a „Display” (megjelenítő) fülön ellenőrizhető a használatban lévő képernyő felbontás.


Konklúzió:

Amennyiben a kérdéses számítógép a fentiek közül valamely feltételnek nem felelne meg, nagy valószínűséggel nem fogja tudni futtatni a Microsoft új operációs rendszerét. Hangsúlyoznám, hogy változhatnak a minimális erőforrás igények, de jelentős mértékű módosításra senki ne számítson.
Összefoglalva, ha a számítógép 2017 előtt került gyártásra, a Windows 11 futtatására biztosan nem lesz alkalmas.


Applikációk:

A Microsoft az alábbi hivatkozáson a Windows 11 újdonságai mellett közzétette a PC Health Check applikációját, amely a számítógépünk kompatibilitását lenne hivatott ellenőrizni. A szoftvert visszavonták határozatlan időre, míg javítják a működését. „HAMAROSAN ÉRKEZIK”
https://www.microsoft.com/hu-hu/windows/windows-11#pchealthcheck


Megjelent egy független, nyílt forráskódú és naponta frissülő alkalmazás is a Windows 11 kompatibilitásunk ellenőrzésére, WhyNotWin11
https://www.softpedia.com/get/PORTABLE-SOFTWARE/System/System-Info/WhyNotWin11.shtml