OpenAI-GPT4

Kulcsfontosságú frissítés a GPT-4 Turbo-ban, az OpenAI legújabb modelljében

Az OpenAI legutóbbi fejlesztői konferenciáján több új funkciót is bejelentett a ChatGPT-nek és más mesterséges intelligencia eszközöknek. Az egyik legfontosabb bejelentésük a chatbotokhoz készült készítő eszköz, a GPTs (generative pretrained transformers) és a ChatGPT új modellje, a GPT-4 Turbo volt.

Ez nem az első alkalom, hogy az OpenAI új modellt ad a ChatGPT-nek. Korábban az év elején frissítették az algoritmust a GPT-3.5-ről a GPT-4-re. Kíváncsi vagy, hogy mi lesz más a GPT-4 Turbo verzióval, amikor később az idén megjelenik? Az előzetes becslések szerint a modell először a ChatGPT Plus előfizetőinek lesz elérhető, majd később a nagyközönség számára is.

Bár az OpenAI visszautasította a WIRED korábbi kérését, hogy előzetes hozzáférést kapjon az új ChatGPT modellhez, itt van néhány dolog, amit várhatunk a GPT-4 Turbo-tól.

Új ismeretek határideje

Búcsút mondhatunk annak a folyamatos emlékeztetőnek, hogy a ChatGPT információinak határideje 2021 szeptemberére korlátozódik. „Ugyanannyira bosszantók vagyunk, mint ti, talán még jobban, hogy a GPT-4 tudása a világról 2021-ben véget ért” – mondta Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója a konferencián. Az új modell információkat tartalmaz egészen 2023 áprilisáig, így a chatbot frissebb kontextussal tud válaszolni a kérdésekre. Altman kifejezte szándékát, hogy soha többé ne legyen a ChatGPT információja ilyen elavult. Azonban az információforrás megszerzése továbbra is nagy vita tárgyát képezi azok körében, akik nem értenek egyet az OpenAI által használt írások felhasználásával.

Hosszabb bemenetek

Ne félj részletes és hosszú bemeneteket adni! „A GPT-4 Turbo akár 128 000 tokennyi kontextust is támogat” – mondta Altman. Bár a tokenek nem szinonimái a bemenetben szereplő szavak számának, Altman szerint az új limit körülbelül 300 könyvoldalnyi szövegnek felel meg. Tegyük fel, hogy egy nagy dokumentumot szeretnénk elemzésre küldeni a chatbotnak, és egy összefoglalót szeretnénk kapni – a GPT-4 Turbo-val most már több információt is be lehet adni egyszerre.

Jobb utasítások követése

Nem lenne szép, ha a ChatGPT jobban figyelne arra, hogy pontosan mit kérünk tőle? Az OpenAI szerint az új modell jobb hallgató lesz. „A GPT-4 Turbo jobban teljesít előző modelleinknél azokon a feladatokon, amelyek pontos utasításokat igényelnek, például a specifikus formátumok előállítása (például ‘mindig XML-ben válaszoljon’) – olvasható a cég blogbejegyzésében. Ez különösen hasznos lehet azok számára, akik kódot