notebookok

Hogyan válasszunk számítógépet?

A számítógép vásárlás előtt állóknak szeretnék segítséget nyújtani, hogy átfogóbb képet kapjanak a lehetőségekről, és a legoptimálisabb eszköz vásárlása mellett tudjanak dönteni. Útmutatómban Windows operációs rendszer futtatására alkalmas számítógépekről lesz szó. Aki Apple termék vásárlását tervezi, annak már biztosan meg van rá az oka.

Nem informatikusoknak vagy gamereknek, power usereknek szeretnék segíteni, hanem olyan vásárlóknak, akik általános, irodai vagy üzleti célra szeretnének számítógépet vásárolni. Ezért a termékek palettáját rögtön szűkíteném is notebookokra és brand PC-kre. Az egyéni alkatrészekből összeállított számítógépek mikéntjéről bővebben később a gamer PC kategóriában. A notebook vagy laptop lassan már mindenki számára ismert hordozható számítógép. A brand PC talán kevésbé ismert, neves gyártók által tervezett és összeállított teljes asztali (desktop) számítógép konfiguráció. Itt érdemes tudni a költségek kalkulációja kapcsán, hogy a brand PC-khez a billentyűzet és az egér tartozék, viszont a monitor nem, ezt külön kell megvásárolni. A brand PC-knél megemlíteném az AllInOne PC-ket is, ami gyakorlatilag egy monitorba szerelt személyi számítógépet jelent. Egyesíti magában a notebookok és az asztali gépek minden hátrányát. Mellette szólhat a modern design. Ettől függetlenül ezzel is szűkíteném a kört, és a továbbiakban szeretném figyelmen kívül hagyni az AIO számítógépeket.

A vásárlás előtti első, és véleményem szerint legfontosabb dolog, amit érdemes leszögezni, hogy milyen céllal tervezzük a számítógép vásárlását. Mire szeretnénk használni? A legtöbb pénzt ezen spórolhatjuk meg, ha megkíméljük magunkat felesleges erőforrások vásárlásától. Például ne költsünk ez 100 ezer forintot 3D gyorsító videókártyára, ha egyáltalán nem fogunk 3D-s alkalmazásokat, leginkább játékokat használni. Erre a feltett kérdésemre sokszor kapok ilyen és hasonló válaszokat:
„- nem szükséges erős gép, csak levelezésre, web-ezésre használnám, és a gyerek játszana rajta.”
A fenti mondatban a gyermek szórakozása igényli tulajdonképpen a legerősebb számítógépet, ami a szülő elképzeléséhez képest több százezer forinttal is többe kerülhet.

Nem érdemes 16GB vagy 32GB memóriát (RAM) vásárolnunk, ha tényleg csak levelezésre és web-ezésre használnánk gépünket, mert soha nem lesz kihasználva.
Ugyan ez a helyzet a processzorokkal (CPU) is. Felesleges megvásárolni az éppen aktuális legújabb Intel Core i7 vagy i9 processzort, mert általános használat közben nem érezni a különbséget egy jóval olcsóbb Intel Core i5 processzorhoz képest. Kihasználatlan marad.

Az adattárolással kapcsolatban viszont nem árt, ha van némi ismeretünk, és szokásainkat figyelembe véve hozzávetőlegesen tudjuk, hogy mennyi adatot tartanánk a számítógépünkön. Tapasztalatom szerint egy átlagos irodai számítógépeken ~150GB tárolt adattal érdemes kalkulálni, de ez tényleg nagyon változó a felhasználás függvényében. Aki sok képet, filmet, zenét szeretne tárolni a számítógépén, az mindenképpen nagy adattárolót válasszon, mert az ilyen típusú adatok nagy helyet foglalnak.  Az adattárolóknál (SSD vagy HDD) fontos tudni, hogy a HDD kapacitása az alacsony árához képest nagy, viszont lassú. Az SSD nagyon gyors, de a nagy kapacitású lemezek ára igen borsos. 

Javaslom, hogy törekedjünk arra, hogy a rendszerünk a gyors működéshez mindenképp SSD lemezen legyen, a nagy méretű média adatainkat pedig tartsuk olcsóbb HDD-n. Akár az SSD mellé beépítve, illetve notebookoknál USB csatlakozással. Az adattárolásnál szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy gondoljon a fontos adatainak időnkénti mentésére is!

Beszéljünk konkrétumokról is, szakmai tapasztalataim alapján, partnereimnek általános üzleti/irodai célú és hosszú távú használatra asztali számítógépet szoktam javasolni az alábbi paraméterekkel:

Processzor: Intel Core i5
Memória: 8GB
Háttértár: 256GB SSD
Monitor: 24” méretű  
Garancia: 3 év

Az erőforrásunk kiválasztásánál számításba jöhet, ha szeretnénk egy adott szoftverre optimalizálni leendő számítógépünket. Legyen szó akár ügyviteli, akár grafikai, akár tervező szoftverről, érdemes tájékozódni a szoftver kiadójának honlapján az általunk használni kívánt szoftver erőforrás szükségleteiről. Itt általában feltűntetnek egy minimális és egy ajánlott erőforrás igényt, ami az esetek döntő többségében fedi is a valóságot. A minimális erőforrás igény (minimum system requirements) jelöli azt a konfigurációt, amelyből, ha bármi hiányzik, a szoftver egyáltalán nem használható. Az ajánlott erőforrás igény (recommend system requirements) alatt a gyártó feltűnteti azt a konfigurációt, amin a szoftver a használathoz megfelelő sebességgel fut.

Olyan szoftverek esetén, ahol a szoftver sebessége nagyban függ a munkaállomány méretétől, érdemes akár a szoftver kiadójával, vagy képviseletével, forgalmazójával egyeztetni. Ilyen lehet például egy tervező szoftver, ahol nem mindegy, hogy egy széket tervezünk vagy egy irodaházat.   

Ha már tudjuk, hogy mire szeretnénk használni a számítógépet, gyakran a következő kérdésünkre is választ kapunk: Notebookot vagy asztali számítógépet vegyünk? Ha szükséges, hogy a számítógépünk hordozható legyen, akkor mindenképp notebook vásárlása szükséges. Azért a hordozhatóság szükségessége kategóriába érdemes nem belevenni azt, hogy évente egyszer el kell vinni a számítógépet valahová, mert az még egy hűtőszekrénnyel is kivitelezhető.  
Szóval, ha nem feltétlen szükséges hordozható gép, akkor pro/kontra eldönthetjük, hogy notebook vagy asztali pc mellett döntsünk. A költségek tekintetében nincs túl nagy differencia, ha számításba vesszünk, hogy az asztali számítógéphez monitort is kell vásárolnunk. Illetve a különbség a csúcskategória felé haladva nő, a notebookok drágábbak.

A legegyszerűbb, ha felsorakoztatunk érveket mindkét oldalon, én mindenki eldönti, hogy számára melyik fontosabb:

Notebook mellett szól:

  • Lakáson belül kényelmesen mozgatható, akár ágyban is használható
  • Sok típuson van billentyűzet háttérvilágítás, így sötétben is jól használható
  • Van beépített kamera, hangszóró, mikrofon, míg az asztali gépekhez ezt általában külön meg kell vásárolni
  • Használható olyan helyen is, ahol nincs 220V csatlakozás és vezetékes hálózat
  • Beépített akkumulátor miatt áramszünet esetén is használható, illetve hirtelen áramszünet esetén nem kapcsol ki a számítógép
  • Dokkoló vagy port-replikátor segítségével egy csatlakoztatással akár ugyan úgy használható billentyűzettel, egérrel monitorral, mint egy asztali számítógép
  • Nem szükséges külön monitort vásárolnunk
  • Kis helyet foglal az asztalon
  • Vásárolhatunk tabletként használható notebookot is érintőképernyővel

Asztali számítógép mellett szól:

  • Valamivel olcsóbb, mint a notebook
  • Fizikai mérete és kialakítása miatt bővíthető akár plusz háttértárolóval akár videókártyával. A bővítésnél azonban figyelni kell a korlátaira
  • Moduláris felépítése miatt a javítása és az elemek cseréje könnyebb
  • Általában jóval több az USB csatlakozásilehetőség  
  • Méretéből fakadóan jobb a hűtése
  • Jobb a teljesítménye, mert a notebookoknál az áramfelvétel korlátozhatja a teljesítményt
  • Hosszútávú használata nagyobb kijelzővel, billentyűzettel, egérrel kényelmesebb
  • Vezetékes hálózati csatlakozás (UTP / 1000Mbps). A kisebb notebookokon fizikailag nem fér el vezetékes hálózati csatlakozó.
  • Asztali PC-k ből is létezik nagyon kis méretű változat, amit akár egy monitor hátuljára is felszerelhetünk.

Természetesen a fenti érveket sem lehet kategórikusan kijelenteni, mert szinte minden pontban van kivétel.

Illetve notebookoknál felmerülő kérdés szokott lenni, hogy milyen méretű gépet vásároljunk. A nagy méretű notebook (15,6”-17”) mellett szól, hogy a nagyobb kijelző jobb, nagyobbak a billentyűk, kényelmesebb használni, több a csatlakozási lehetőség. A kis méretű notebookok (12”-14”) előnye, hogy könnyűek, kis helyen elférnek, vannak nagyon vékony kialakításúak, de messze nem olyan kényelmes használni őket.

Következő szempontunk a számítógép gyártója. Itt sajnos nincs egyértelmű és jó válasz. Időnként minden gyártónak van olyan terméke, ami valamiért jobb választás lehet. Lehet kiemelkedő akár árban, akár teljesítményben, desingban, méretben, vagy nyújtott szolgáltatásban is. Ez éppen az aktuális szériáktól függ. A gyártók tekintetében a DELL, Lenovo, HP nagy hangsúlyt fektet az üzleti szféra megfelelő kiszolgálására, míg például az ASUS inkább az otthoni felhasználásban teremt minőséget.
Fontos, hogy legyünk körültekintőnek a garanciális feltételekkel, szerviz háttérrel és a terméktámogatással kapcsolatban, mert lehetnek lényeges különbségek. Mindenképpen javaslom, hogy keressük főleg drágább termékek esetén, vagy nagyobb mennyiség vásárlásakor a minél hosszabb garanciális időszakot.

Nem véletlenül hagytam a végére az utolsó szempontunkat: az ár.
A forint, cash, guba. Minden cégvezető rémálma. A háztartások romba döntője. A szükséges rossz.  🙂

Soha, ne döntsünk ez alapján! Soha ne vásároljunk a számítógép helyett, amire szükségünk lenne, egy olyat, ami alkalmatlan a feladatra, csak azért, mert jóval olcsóbb. Egyszerűen pénz kidobás. Vegyük figyelembe, hogy a számítógépek értékállósága még az autókénál is rosszabb, használt piaca pedig szinte nincs. Ilyen esetben az alkalmatlan számítógépet mélyen áron alul fogjuk tudni eladni, ha egyáltalán sikerül. Ha az anyagiak ennyire korlátoznak, akkor vásároljunk inkább használtan felújított és garanciális számítógépet. Magyarországon egyre több cég foglalkozik felújított számítógépekkel.

Gondolkodjunk hosszabb távra. Akár milyen gyorsan is fejlődik az informatika, annyira gyorsan azért nem fog, hogy évente új számítógépet kelljen venni. Érdemes egy számítógéppel 4-5 évre tervezni, ezért célszerű az erőforrások tekintetében kicsit fölé lőni a tervezettnek, hiszen az operációs rendszer erőforrás igénye is időről időre valamivel magasabb.

A végére egy kevésbé szakmai, inkább személyes javaslat:
Mindig tartsuk szem előtt az egészségünket. Ne sajnáljuk magunktól a megfelelő méretű és minőségű monitort és az egészséges tartást biztosító széket, mert hosszú távon mindkettő kifizetődő. Bővebben az irodai ergonómiáról.