ergonomia3
ergonomia4
ergonomia5
ergonomia6
ergonomia7
ergonomia8
ergonomia3
ergonomia4
ergonomia5
ergonomia6
ergonomia7
ergonomia8

Ergonómia az irodában

7 dolog, amire szükség van egy ergonómiailag korrekt munkaállomáshoz

Évek óta az asztalnál görnyedve kezdtem szenvedni a rossz íróasztal beállításból eredő fájdalmaktól. A merev szék, a magasságomhoz képest túl magas íróasztal és a szűk laptop billentyűzet szó szerint fájdalommá vált a nyakban (és a vállakban, a hátban és máshol). Később megtudtam, hogy az ergonomikus munkaállomás – amely támogatja a testét semleges helyzetben – csökkentheti a kellemetlenség vagy fájdalom kockázatát, amelyet ezek a helyzetek okoznak a testünknek. Ez azt jelenti: A nyaka nincs hátra vagy lefelé hajlítva vagy elferdülve, a karjai nincsenek felemelve vagy kinyújtva a tested oldalán, a csuklói és a kezei nincsenek felfelé vagy oldalra hajlítva, a gerince pedig nem csavarodott meg . Az ergonomikus munkaállomás segít kényelmesen ülni a számítógép mellett, még hosszú időn keresztül is. (De ne feledje, hogy szünetet tartson és óránként mozogjon.)

A tapasztalatok alapján, valamint az otthoni irodai bútorok és felszerelések tesztelése alapján az alábbiakban bemutatjuk, hogyan állíthatja be az Önnek leginkább megfelelő és támogató munkaterületet.

Kényelmes szék, amely megtámasztja a gerincét

Ergonómikus iroda

Foglaljon helyet az íróasztalánál. Ha a hátát a háttámlának nyomja, támasztottnak érzi-e a háta alsó és középső részét, vagy vannak-e hézagok a gerinc és a szék között? A legjobb irodai székek támogatják a hát természetes S-görbéjét; a rosszul megtervezett székeken inkább olyan érzés, mintha egy rönkön ülnének a kemény falnak támaszkodva. Ha a hát alsó részét nem támasztja alá a szék, akkor deréktámaszra van szüksége.

Ha minden nap órákat tölt az íróasztalánál, érdemes befektetni egy megfelelő irodai székbe, amely rendesen tartja a derekat. Legutóbbi irodai székeink tesztelése után a ANTARES Ergohuman széket ajánljuk, mert sokoldalúan állítható, hogy illeszkedjen a különböző testtípusokhoz és méretekhez, rendkívül kényelmes párnával és állítható deréktámasszal.

Ha jelenleg nem szeretne új irodai székbe fektetni, egy deréktámasztó párna és egy ülőpárna akár a legalapvetőbb, nem párnázott széket is olyanná alakíthatja, amelyen kényelmesen ülhet néhány órán keresztül. Egy deréktámasztó párna különösen hasznos ahhoz, hogy a szék jobban illeszkedjen, hogy megfelelően üljön, teljes háttal a háttámlának, ahelyett, hogy előrehajolna vagy az ülőlap szélén ülne.

Vásárlás: ANTARES Ergohuman mesh hálós irodai szék (Alza.hu)

Megfelelő asztal magasság

Ideális esetben, ha asztali billentyűzeten gépel, a karja és a csuklója semleges helyzetben van: párhuzamos a padlóval vagy enyhén lefelé tart, hogy csökkentse a terhelést. A tipikus íróasztalok azonban 71-76cm magasak – jól illeszkednek azoknak az embereknek, akik körülbelül 177cm vagy annál magasabbak, de nem ideálisak az ennél alacsonyabbak számára, hogy karjaikat párhuzamosan tartsák a talajjal.

Erre van néhány megoldás. A billentyűzet tálcáját az asztal alá szerelheti a billentyűzet leengedéséhez, vagy megpróbálhatja magasabbra emelni a székét, hogy a csuklója a billentyűzet felett legyen. Ha felemeli a széket, győződjön meg arról, hogy a lábát továbbra is laposan tudja tartani a padlón; ha nem, akkor lábtámaszra lesz szüksége, hogy megfelelően támogassa a lábát.

Mivel sok mozgó alkatrész van, a megfelelő ergonómiai beállítás elérése bonyolult! Alapvetően szinte lehetetlen beállítani a munkaterületet (beleértve az íróasztalt, a széket és a monitort) az optimális magasságra mind az öt fő irodai feladathoz (gépelés, egérmutató, írás, dokumentumok olvasása és a képernyő megtekintése különböző magasságokat igényel) . Az állítható magasságú állóasztal a legjobb illeszkedést kínálja, mivel dinamikusan emelheti vagy csökkentheti az asztal magasságát, és könnyedén válthat az ülés és az állás között rendszeres időközönként.

Vásárlás: AlzaErgo Table ET1 NewGen fehér (Alza.hu)

Ergonomikus billentyűzet

Íme egy másik gyakorlat: Tegye a kezét a billentyűzetre, mintha gépelni szeretne. Most mozgassa szét a kezét, hogy az oldalai mellett legyenek, vállszélességben egymástól. Ennek enyhítőnek és pihentetőnek kell lennie, kevesebb feszültséggel a vállán. Sajnos a legtöbb billentyűzetet nem erre a pozícióra tervezték, hanem inkább befelé kényszerítik a kezét, így a vállak görnyednek.

A leginkább állítható ergonomikus billentyűzet teljesen felosztott, mint a Kinesis Freestyle Edge RGB. Lehetővé teszi a billentyűzet minden felének elhelyezését úgy, hogy keze vállszélességben legyen egymástól, és vállai ellazuljanak. Mivel hozzá kell szokni az osztott billentyűzeten történő gépeléshez, ezért ehelyett választhat egy részben felosztott billentyűzetet, például a Microsoft Sculpt ergonómikus billentyűzetet, vagy a Varmilo VA87M. A számbillentyűzet nélküli billentyűzetek az egeret közelebb tartják Önhöz, csökkentve a kar gyakori kinyújtásával járó stresszt. Ezenkívül az ergonomikus billentyűzet olyan, amely alacsony, lapos profilú vagy előre döntött (a szóköz billentyűk magasabbak, mint a felső billentyűsor), hogy a csuklóját semleges helyzetben tartsa.

Vásárlás: Logitech Ergo K860 Wireless Split (Alza.hu)

A kézre álló egér

Ismétlődő mozdulatok használata a laptop érintőpadján vagy egy hagyományos egérrel ugyanúgy megterhelheti az ujjak és csuklók izmait, mint az ismétlődő gépelés, fáradtságot vagy fájdalmat okozhat. A legtöbb embernek legalább olyan egeret kell keresnie, amely kényelmesen fogható és simán manőverezhető. Megállapítottuk, hogy a Logitech M720 Triathlon Multi-Device vezeték nélküli egér a legjobb vezeték nélküli egér számos kézmérethez és különböző típusú markolatokhoz.

Ha az egér használata fájdalmat vagy fáradtságot okoz a csuklójában, fontoljon meg egy másik típusú beviteli eszközt, amely csökkenti a finom csuklómozgásokat, például egy ceruzát grafikus táblagéppel vagy egy hanyattegérrel. Bármelyik hasznos lehet, ha váll- vagy csuklóterhelése van, mert semleges helyzetben tartja a kezét. Ma már gyártanak kimondottan ilyen céllal egereket, például a Logitech MX Vertical vezeték nélküli ergonómikus egér markolata szinte teljesen függőleges.

Vásárlás: Logitech MX Vertical (Alza.hu)

Képernyő ideális magasságban, karnyújtásnyira

Annak érdekében, hogy megvédje a szemét a megterheléstől és a fáradtságtól, győződjön meg arról, hogy tisztán látja a monitoron vagy a laptop képernyőjén megjelenő dolgokat anélkül, hogy meg kell emelnie vagy meg kell hajlítania a nyakát. Úgy helyezze el a kijelzőt, hogy a szemmagassága körülbelül 5-8cm-re legyen a képernyő teteje alatt és körülbelül karnyújtásnyira.

Szükség szerint emelheti laptopját vagy monitorát szinte bármivel, ami lapos és széles, például egy halom könyvvel. De a szilárdság és a kijelző magasságának finomabb szabályozása érdekében fontolja meg egy laptoptartó vásárlását, például a Rain Design iLevel 2-t, vagy egy monitorkart, például a Fully Jarvis-t. Mindkettő sokoldalúan állítható.

Vásárlás: LogitFalra szerelhető Ergotron HX fal Monitor tartó kar (Alza.hu)

Jó megvilágítás

nagyon fontos a jó megvilágítás a szem megerőltetésének csökkentése és a nyak természetellenes szögben történő meghajlásának elkerülése érdekében. A nagyobb mértékű természetes megvilágítás ideális a munkaterületen, mert fokozhatja közérzetét és energiáját, miközben csökkenti a szemterhelést. A nappali fény és a szabadtéri kilátások lehetővé teszik a szemek pihenését és regenerálódását. Ha nincs ablak az irodában, vagy amikor későn vagy felhős napokon dolgozik, kapcsolja össze a felső világítást a feladatmegvilágítással a legjobb világítási egyensúly érdekében, hogy segítsen összpontosítani.

Vásárlás: Genie TL32 LCD (Alza.hu)

Bármi, ami segít csökkenteni a stresszt

Bármilyen típusú stressz vagy szorongás az izmait megfeszítheti, ami megnehezíti a munkát, és még nagyobb stresszt okozhat. Tehát olyan dolgokkal vegye magát körül a munkaterületen, amelyek segítenek a pihenésben. lássunk ezekre néhány példát:

  • Zajcsökkentő fejhallgató, hogy elnyomja a külső zajokat.
  • Szobanövény, hogy hozzon egy kis természetet az asztalához.
  • Illóolaj -diffúzor, amely kellemes illatot áraszt a helyiségben, és nyugodtabbnak vagy éberebbnek érzheti magát.

A legfontosabb, hogy játsszon a beállításokkal. Próbálja felemelni vagy leengedni a monitort, beállítani a széket, vagy váltakozva ülni és állni. Ezután figyelje, hogyan érzi magát a teste 30 vagy több perc elteltével, és folytassa a finomhangolást, amíg el nem éri a dolgozó asztal tökéletes beállítását.

Vásárlás: DOMO DO9215AV illatosító készülék (Alza.hu)